Interview met Remy Gieling (Sprout) over de strategie van challengers en start-ups

1 februari 2016 om 23:57 door PIM Redactie

Interview met Remy Gieling (Sprout) over de strategie van challengers en start-ups

Remy Gieling Van stagiair naar hoofdredacteur in slechts vier jaar tijd, Remy Gieling deed het. Nadat hij het bestuur uitdaagde met een prikkelende strategie voor de toekomst werd hij in 2015 benoemd tot hoofdredacteur van Sprout, het magazine voor ambitieuze ondernemers. Als er één weet hoe je de harten van mensen kunt veroveren met een uitdagend plan, is hij het wel. Precies de reden om hem uit te nodigen om onze aanstaande kennissessie over Challenger en Start-up Marketing in te luiden. In aanloop naar het event, interviewden wij hem. 

Wat is volgens jou de drijvende kracht achter een merk dat de markt uitdaagt?

“Vaak is dat een persoon die ziet en voelt dat het beter moet. Het zijn diegene die in de iconische reclame van Apple worden betiteld als de crazy ones. Zij die doorgaan waar anderen al lang hebben opgeven. Elon Musk is in de huidige tijdsgeest een goed voorbeeld. Je auto voltanken met fossiele brandstof? Don’t think so. Deze ondernemers stuiten door hun opvattingen over de wereld vaak op weerstaand, maar behouden het geloof in een betere toekomst. Dat is volgens mij de drijvende kracht achter een challenger brand."

"Kijk maar eens naar Airbnb en Uber. Beiden hebben zij slim gebruik gemaakt van de financiële crisis, maar in tijden dat het geld tegen het plafond klotst hadden ze het niet gered."

Welke succesfactoren zie je bij de strategie van challenger brands?

"Allereerst is het belangrijk om als persoon een team te kunnen smeden met dezelfde visie en met nieuwe aanvullende kennis en kunde om die visie waarheid te maken. Een goed netwerk is van doorslaggevend belang, zeker in de startfase. Je hebt mensen nodig die je helpen met de strategie, de financiering, de technologie. En uiteraard als launching customer. Ook niet onbelangrijk; timing. Je kan een goed idee hebben, maar als je te vroeg of te laat bent slaat het niet aan. Kijk maar eens naar Airbnb en Uber. Beiden hebben zij slim gebruik gemaakt van de financiële crisis, maar in tijden dat het geld tegen het plafond klotst hadden ze het niet gered."

"You either die a hero, or you live long enough to see yourself become the villain"

Wanneer verliest een merk zijn geloofwaardigheid als underdog?

"Dat gebeurt wanneer je zo groot bent geworden dat je je gaat gedragen als een grootmacht. Als onderdeel van de gevestigde orde. Denk aan de quote uit The Dark Night “you either die a hero, or you live long enough to see yourself become the villain”. Op een gegeven moment komen veel ondernemers op het punt waar ze moeten kiezen voor het volhouden van de eigen visie of het toegeven aan korte termijn aandeelhouderswaarde. Je ziet het nu bij Netflix gebeuren. Veel abbonees hacken zich een weg langs de regionale blockade en kijken vanuit Nederland vrijuit naar content uit andere landen. Daar steekt Netflix sinds kort een stokje voor omdat het niet mag van de grote licentiehouders van de films en series. Een echte challenger had de abonnees hun zin gegeven en had de druk van de gevestigde orde van zich afgeschud." 

Meer leren over de strategie van disruptieve merken en start-ups?

Remy Gieling geeft net zoals topsprekers van De Vegetarische Slager, PICNIC en Ketelbink een lezing over de strategie van challengers en startups.Bezoek dan de kenniessie Challenger Marketing op 16 februari in Rotterdam. Bekijk het volledige programma en schrijf je in!

Andere trendrapporten

Ontvang onze laatste events en insights in je mailbox