Blog - Irma Bollen in gesprek met Patrick Petersen

Visies , Interview , Algemeen 23 september 2024 om 10:05 door PIM Redactie

Hoe AI en duurzaamheid marketingteams van de toekomst zullen vormgeven

Blog - Irma Bollen in gesprek met Patrick Petersen

Blog 1  Irma.png

In de huidige marketingwereld zijn veranderingen snel en overweldigend. Terwijl marketeers worden overspoeld met nieuwe technologieën, zoals AI en datagedreven marketing, blijft er een belangrijke vraag: hoe integreer je deze innovaties zonder de menselijke touch en je merkidentiteit te verliezen?

Tijdens het interview met Patrick Petersen voor het PIM-visiedocument ‘Future of Marketing – Hoe AI en duurzaamheid marketingteams en organisaties transformeren om impact te vergroten’ bespraken we precies dit dilemma. Patrick benadrukte dat marketingteams nu voor een cruciale transitie staan: "Marketeers moeten verder kijken dan alleen het creëren van mooie plaatjes en zich richten op de slimme inzet van data en AI, zonder de menselijke kant uit het oog te verliezen."

Patrick Petersen is een senior, crossmediaal en digitaal strateeg en techmarketeer. Hij is bekend als auteur van het ‘Handboek Online Marketing’, ‘Handboek AI’ en internationaal spreker en docent aan Nyenrode Business University en Beeckestijn Business School.

De toegevoegde waarde van AI voor marketingteams

Veel marketingteams hebben nog slagen te maken voor de volledige integratie van AI, stelt Patrick. Veel marketeers houden zich helaas nog bezig met 'zwakke AI', zoals tools die automatisch content genereren of sociale media posts automatiseren. Dit biedt welzeker voordelen, maar het echte potentieel ligt volgens Patrick in de inzet van 'sterke AI'.

Deze vorm van AI stelt bedrijven in staat om patronen te herkennen in grote hoeveelheden klantdata en vervolgens hypergepersonaliseerde marketingcampagnes te ontwikkelen. Sterke AI-toepassingen, zoals geavanceerde voorspellende analyses en datamining, gaan verder dan eenvoudige contentcreatie. Deze technologieën geven marketingteams diepgaand inzicht in klantgedrag en maken het mogelijk om marketingboodschappen real-time aan te passen.

Daarbij kunnen processen eenvoudiger, makkelijker en kostenbesparend, en dus duurzamer worden gemaakt. Patrick geeft aan: "In mijn Handboek.AI beschrijf ik uitgebreid hoe de gamingindustrie deze techniek reeds jaren inzet; werelden worden in games real-time aangepast aan het spelgedrag en de vaardigheden van de speler."

De technologieën uit de ‘sterke AI’ identificeren patronen die voor menselijke analisten onzichtbaar blijven en ondersteunen zelfs bij strategische beslissingen. Zo komen er op snelheid creatieve mogelijkheden naar boven voor marketingteams die de capaciteit van het menselijke brein doen verbleken.

Een voorbeeld hiervan is Amazon, dat al jaren AI gebruikt om op basis van big data gepersonaliseerde aanbiedingen te doen. Dit illustreert hoe deze technologie de fundamenten van marketing transformeert. "Echte intelligentie ligt in data-analyse en het gebruik van geavanceerde tools zoals SQL," aldus Patrick. "Deze tools voorspellen klantgedrag en ondersteunen daarnaast het sturen van marketingbeslissingen in real-time. Tevens kan AI koppelen met bestaande onlineoplossingen om die nog slimmer te maken, zoals socialemediadashboards die door middel van AI-technieken nog beter worden geanalyseerd en real-time strategische inzichten geven."

Duurzaamheid als kernwaarde in marketing

Naast AI speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in de moderne marketingstrategie. Patrick benadrukt dat duurzaamheid geen extraatje meer is, maar een kernonderdeel moet zijn van elke marketingcampagne: “Duurzaamheid plak je er niet bovenop, het moet verweven zijn door de hele organisatie. Dit zorgt voor geloofwaardigheid en voorkomt greenwashing. Met gebruik van AI kan de impact van duurzaamheid tevens bewezen worden.”

Succesvolle organisaties combineren duurzaamheid met innovatie. Bedrijven zoals Eneco en PostNL laten zien hoe klantgerichtheid en duurzaamheid samenkomen in een marketingstrategie: “Door klanten actief te betrekken bij duurzame initiatieven, creëer je loyale klanten en versterk je ook je merk.”

Praktische toepassingen voor jouw team

Hoe brengen marketingteams deze ideeën in de praktijk? Patrick geeft enkele praktische adviezen:

  1. Teams slaan een brug tussen klantdata en marketing. Een Business Intelligence-team helpt bij het analyseren van data en het voorspellen van klantgedrag, waardoor marketingcampagnes efficiënter en effectiever worden. Dit is cruciaal nu real-time reageren de norm is.
  2. Kennis van tools zoals SQL is essentieel voor moderne marketeers. Dit stelt teams in staat om grote hoeveelheden ongestructureerde data om te zetten in bruikbare inzichten.
  3. Hoewel AI veel taken automatiseert, waarschuwt Patrick voor het verlies van authenticiteit. Klanten herkennen snel wanneer content automatisch gegenereerd is en kunnen dit als 'fake' ervaren. Zorg ervoor dat AI ondersteunend is, maar behoud altijd een menselijke touch in je communicatie.
  4. Duurzaamheidsinitiatieven moeten niet alleen serieus, maar ook leuk zijn, aldus Patrick: “Maak duurzaamheid tastbaar en toegankelijk voor je klanten, bijvoorbeeld met dynamische prijsstellingen, het persoonlijk aanbieden van een tweede kans-product of beloningssystemen.” Zo draag je bij aan een betere wereld én versterk je de klantrelatie.

Wat kun jij morgen doen?

Sta je te popelen om AI en duurzaamheid in je marketingteam te integreren? Begin met een kritische blik op je huidige processen. Welke data verzamel je al? Hoe zet je AI in om deze data om te zetten in waardevolle inzichten? En hoe verweef je duurzaamheid op een authentieke manier in je merkverhaal?

Door deze stappen te volgen, zet je jouw marketingteam op een pad naar toekomstbestendigheid. Of zoals Patrick het verwoordt: “Het gaat niet om snel scoren, maar om een transitie die geduld en visie vereist.”

Wil je meer diepgaande inzichten en praktische handvatten? Lees dan het PIM-visiedocument Future of Marketing – Hoe AI en duurzaamheid marketingteams en organisaties transformeren om impact te vergroten, geschreven door PIM-bestuurslid Irma Bollen en gepubliceerd op 4 juli 2024. Dit document gaat uitgebreid in op de invloed van AI en duurzaamheid op marketingteams en de toekomst van het vakgebied.

Gerelateerde berichten

Andere trendrapporten

Visies , Interview , Algemeen

Blog - Irma Bollen in gesprek met Klaske Kruk

9 oktober 2024
In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, wordt van marketingteams verwacht dat ze verder gaan dan het promoten van producten en diensten. Ze sp…
Algemeen

Waarom falen 50% van de CX-initiatieven?

6 september 2024
Rosmalen, 5 september 2024 – Het Platform Innovatie Marketing (PIM) organiseert op donderdag 12 september een bijzonder event bij Heijmans in Ro…

Ontvang onze laatste events en insights in je mailbox