Blog - Irma Bollen in gesprek met Klaske Kruk

Visies , Interview , Algemeen 9 oktober 2024 om 08:10 door PIM Redactie

De cruciale rol van marketeers in de transitie naar een circulaire economie

Blog - Irma Bollen in gesprek met Klaske Kruk

Blog 2  Klaske & Irma.png

In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, wordt van marketingteams verwacht dat ze verder gaan dan het promoten van producten en diensten. Ze spelen een essentiële rol in het stimuleren van de gedragsverandering die nodig is voor de overgang naar een circulaire economie. Hoe vervullen marketeers deze verantwoordelijkheid en dragen ze actief bij aan een duurzame toekomst?

Tijdens een interview met Klaske Kruk voor het PIM-visiedocument ‘Future of Marketing – Hoe AI en duurzaamheid marketingteams en organisaties transformeren om impact te vergroten’, spraken we over de cruciale rol van marketing in deze transitie en hoe teams bijdragen aan verandering binnen bedrijven en bij consumenten.

Klaske Kruk, oprichter van Circularities, helpt bedrijven, instanties en overheden bij de transitie naar een circulaire economie. Met haar achtergrond als neuropsycholoog en haar focus op praktische oplossingen en gedragsverandering, heeft ze meerdere prijzen gewonnen en is ze uitgeroepen tot Circular Hero.

De toegevoegde waarde van marketing in de circulaire economie
Volgens Klaske hebben marketeers een unieke positie om gedrag te beïnvloeden, zowel intern als extern. "Marketeers zijn meesters in gedragsverandering, en dat is precies wat we nodig hebben om de overgang naar een circulaire economie te realiseren," legt ze uit. Marketing speelt een cruciale rol bij het promoten van duurzame producten en diensten en helpt de mindset van zowel consumenten als bedrijven te veranderen.

Praktische toepassingen voor jouw team
Marketingteams spelen een cruciale rol in de transitie naar de circulaire economie. Maar hoe brengen ze deze rol in de praktijk? Klaske geeft enkele concrete manieren waarop marketing kan bijdragen aan duurzaamheid:

  1. Gesprekken met klanten leveren waardevolle inzichten op over welke duurzame oplossingen voor hen belangrijk zijn. Deze inzichten helpen bedrijven beter in te spelen op de toenemende vraag naar duurzame producten en diensten.
  2. Het overtuigen van interne stakeholders is van groot belang. Marketingspecialisten spelen een sleutelrol door afdelingen zoals inkoop, financiën en productontwikkeling duidelijk te maken wat de voordelen zijn van duurzaamheid. Door hun invloed zorgen zij ervoor dat duurzame keuzes binnen de organisatie serieus worden genomen.
  3. Voor bedrijven die duurzame alternatieven aanbieden, zoals kozijnen van gerecycled materiaal, is de rol van marketeers van groot belang. Ze moeten niet alleen het product promoten, maar ook het verhaal erachter. Het is belangrijk om duidelijk te maken waarom dit product de duurzame keuze is. Klanten willen weten waarom dit product de duurzame keuze is en welke impact hun aankoop heeft op het milieu.
  4. Consumenten hecten veel waarde aan transparantie over de duurzame prestaties van bedrijven. Organisaties zoals Seepje, die open communiceren over hun verbeterpunten op het gebied van duurzaamheid, winnen het vertrouwen van hun klanten. Eerlijkheid over waar ze staan en waar ze nog kunnen verbeteren, versterkt de geloofwaardigheid van hun merk.


De ethische rol van marketing in duurzaamheid
Marketing draagt ook een ethische verantwoordelijkheid. Het is van belang consumenten niet te misleiden met greenwashing. Klaske benadrukt dat transparantie hierbij cruciaal is: "Wees eerlijk over wat je al hebt bereikt op het gebied van duurzaamheid en waar je nog aan werkt. Klanten waarderen deze eerlijkheid." Transparante communicatie over duurzaamheidsinspanningen versterkt het vertrouwen tussen merk en klant.

Wat kun jij morgen doen?
Klaske adviseert marketingteams om direct aan de slag te gaan met duurzaamheid. Dit zijn haar belangrijkste adviezen:

  1. Door in gesprek te gaan met klanten ontdek je welke duurzame aspecten voor hen belangrijk zijn. Deze inzichten helpen om je marketingstrategie hierop aan te passen.
  2. Zorg ervoor dat je collega’s begrijpen waarom duurzaamheid belangrijk is. Marketingteams kunnen anderen inspireren door successen en inzichten te delen met verschillende afdelingen en hen zo te betrekken bij de transitie.
  3. Promoot producten en diensten die passen binnen een circulaire economie. Dit vraagt ook om een interne focus op producten van hogere kwaliteit en langere levensduur.
  4. Transparantie over wat je bedrijf al heeft bereikt en waar nog ruimte is voor verbetering, creëert vertrouwen bij je klanten.


Duurzaamheid als groeimodel
Klaske ziet duurzaamheid zowel als een ethische keuze als een economisch groeimodel. Bedrijven die hierin investeren, verkleinen hun financiële risico's en trekken talent aan dat waarde hecht aan het maken van een positieve impact. "Duurzaamheid is goed voor het milieu én je bedrijf," zegt Klaske. Het stelt organisaties in staat om veerkrachtiger te worden in een veranderende markt en biedt volop kansen voor innovatie.

Marketingteams spelen een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie. Door klantinzichten te benutten, transparant te communiceren en interne verandering te stimuleren, dragen marketeers bij aan duurzame groei van bedrijven. Zoals Klaske treffend zegt: "De kracht van gedragsverandering ligt in handen van de marketeer – en die is harder nodig dan ooit."

Wil je meer diepgaande inzichten en praktische handvatten?
Lees dan het PIM-visiedocument Future of Marketing – Hoe AI en duurzaamheid marketingteams en organisaties transformeren om impact te vergroten, geschreven door PIM-bestuurslid Irma Bollen en gepubliceerd op 4 juli 2024. Dit document gaat uitgebreid in op de invloed van AI en duurzaamheid op marketingteams en de toekomst van het vakgebied.

Gerelateerde berichten

Andere trendrapporten

Visies , Interview , Algemeen

Blog - Irma Bollen in gesprek met Patrick Petersen

23 september 2024
In de huidige marketingwereld zijn veranderingen snel en overweldigend. Terwijl marketeers worden overspoeld met nieuwe technologieën, zoals AI e…
Algemeen

Waarom falen 50% van de CX-initiatieven?

6 september 2024
Rosmalen, 5 september 2024 – Het Platform Innovatie Marketing (PIM) organiseert op donderdag 12 september een bijzonder event bij Heijmans in Ro…

Ontvang onze laatste events en insights in je mailbox