Blog - Irma Bollen in gesprek met Steven van Belleghem

Visies , Interview , Algemeen 15 oktober 2024 om 19:40 door PIM Redactie

AI en ethische innovatie: Hoe marketingteams hun voordeel halen uit technologie

Blog - Irma Bollen in gesprek met Steven van Belleghem

Blog 2  Klaske & Steven.png

De marketingwereld verandert in hoog tempo, en teams staan voor de uitdaging om AI op een effectieve manier te integreren. Tijdens een interview met Steven Van Belleghem voor het PIM-visiedocument ‘Future of Marketing – Hoe AI en duurzaamheid marketingteams en organisaties transformeren om impact te vergroten bespraken we de vraag: Hoe benutten marketingteams AI op een manier die zowel strategische voordelen biedt als ethisch verantwoord is, en hoe behouden ze tegelijkertijd hun menselijke touch?

Steven Van Belleghem is global keynote speaker, bestsellerauteur en een internationaal erkende expert in klantervaring en digitale transformatie. Zijn laatste boek, ‘A Diamond in the Rough,’ is door Forbes uitgeroepen tot het nummer 1 must- read business boek voor 2024.

De toegevoegde waarde van AI voor marketingteams
Volgens Steven wordt AI vaak beperkt tot operationele taken zoals copywriting en vertalingen. Het echte potentieel van AI ligt echter in de strategische voordelen. Hij legt uit: “We overschatten ons strategisch inzicht vaak, maar AI biedt objectieve analyses die onze blik verruimen.” Door processen te automatiseren en nieuwe inzichten te leveren, krijgt een team toegang tot strategische mogelijkheden die voorheen buiten bereik lagen.

Praktische toepassingen voor marketingteams
Steven noemt verschillende voorbeelden van hoe marketingteams AI op een effectieve manier integreren:

  1. AI neemt taken als contentcreatie, social mediamanagement en vertalingen over, wat de efficiëntie verhoogt en kosten verlaagt.
  2. Het biedt objectieve inzichten door het analyseren van grote datasets, waarmee teams strategische opties kunnen verkennen die ze zelf misschien over het hoofd zouden zien.
  3. In creatieve processen ondersteunt AI-brainstormsessies, waardoor teams meer ideeën genereren terwijl ze hun merkidentiteit behouden.
  4. Door complexe data-analyses uit te voeren en toekomstige trends te voorspellen, maakt AI het mogelijk om snellere en nauwkeurigere beslissingen te nemen.


Ethische uitdagingen en de rol van transparantie
Hoewel AI enorme kansen biedt, wijst Steven ook op de ethische uitdagingen. Transparantie en verantwoord datagebruik zijn cruciaal: “Klanten willen weten of ze met een mens of een machine communiceren.” Vooral nu consumenten meer controle over hun data eisen, wordt het steeds belangrijker om duidelijk te zijn over hoe en wanneer AI wordt ingezet.

Daarnaast waarschuwt Steven voor slechte data: “Slechte input leidt tot slechte output. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de data die ze gebruiken betrouwbaar is, anders ontstaan verkeerde conclusies en acties.”

Wat kun je morgen doen?
Steven adviseert marketingteams om klein te beginnen en stap voor stap AI in hun processen te integreren. Enkele concrete tips:

  1. Zorg dat je team begrijpt hoe AI werkt en welke toepassingen relevant zijn. Start met trainingen of interne workshops.
  2. Identificeer één specifiek gebied waar AI direct waarde toevoegt, zoals het automatiseren van processen of analyseren van klantdata.
  3. Communiceer open naar je klanten over het gebruik van AI en zorg dat ze weten wanneer ze met AI of een mens te maken hebben. Dit vergroot het vertrouwen.
  4. Controleer of de data die je gebruikt betrouwbaar en relevant is. Goede data voorkomt fouten in analyses en beslissingen.
  5. Gebruik AI-tools om creatieve ideeën te stimuleren zonder de menselijke creativiteit of je merkidentiteit te verliezen.


Duurzaamheid: een noodzakelijke basis
Naast AI kwam ook de rol van duurzaamheid in marketing aan bod. Steven beschouwt duurzaamheid niet als een differentiator, maar als een hygiënefactor: “Het is iets dat bedrijven moeten doen om relevant te blijven, maar het biedt geen onderscheidende merkwaarde op zichzelf.” Slechts enkele bedrijven, zoals Patagonia, hebben duurzaamheid authentiek in hun DNA verweven. Voor de meeste bedrijven is het echter een vereiste om te blijven voldoen aan de verwachtingen van klanten en de maatschappij.

Hoe integreer je duurzaamheid in je strategie?
Steven geeft ook enkele praktische suggesties voor duurzaamheid:

  1. Integreer duurzaamheid in je bedrijfsprocessen op een manier die natuurlijk aanvoelt, zonder dat het als een PR-strategie wordt gepresenteerd. Zorg ervoor dat je voldoet aan de duurzaamheidsnormen die door klanten en de maatschappij worden verwacht.
  2. Communiceer eerlijk en transparant over je duurzaamheidsinspanningen. Als duurzaamheid een kernonderdeel van je merk is, moet het doorleefd zijn in alle facetten van je bedrijf. Vermijd greenwashing door open te zijn over zowel successen als uitdagingen.


De balans tussen technologie, ethiek en impact
AI biedt marketingteams enorme kansen, maar ethiek en transparantie zijn essentieel. Steven benadrukt: “Het gaat niet om snel succes, maar om het strategisch inzetten van technologie om echte, blijvende waarde te creëren.” Door klein te beginnen, te investeren in educatie en transparantie, bereiden marketingteams zich voor op een toekomst waarin AI en duurzaamheid centraal staan.

Wil je meer diepgaande inzichten en praktische handvatten?
Lees dan het PIM-visiedocument Future of Marketing – Hoe AI en duurzaamheid marketingteams en organisaties transformeren om impact te vergroten, geschreven door PIM-bestuurslid Irma Bollen en gepubliceerd op 4 juli 2024. Dit document gaat uitgebreid in op de invloed van AI en duurzaamheid op marketingteams en de toekomst van het vakgebied.

Gerelateerde berichten

Andere trendrapporten

Algemeen

PIM Marketingliteratuurprijs 2024: de nominaties zijn bekend!

10 oktober 2024
Ergens in Nederland, 9 oktober 2024 – Zet 14 november 2024 alvast in je agenda, want de Marketingliteratuurprijs komt er weer aan! Dit jaarlijks…
Visies , Interview , Algemeen

Blog - Irma Bollen in gesprek met Klaske Kruk

9 oktober 2024
In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, wordt van marketingteams verwacht dat ze verder gaan dan het promoten van producten en diensten. Ze sp…

Ontvang onze laatste events en insights in je mailbox